Porto Murtinho: possibilities for implementing experience tourism, innovation and competitiveness in the Bioceánico Corridor

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v24i4.4229

Keywords:

Porto Murtinho, Bioceanic Route, experience tourism

Abstract

The peculiar characteristics of a locality can contribute to it becoming an important source of interest for tourism. Investments in offering qualified services, innovations and unique experiences are associated with generating competitive advantage and strengthening the attractiveness of tourist destinations. The main objective of this study was to identify the main favorable and unfavorable factors for the development of tourism in an axis municipality of the Bioceanic Rout, Porto Murtinho. To this end, we focus on qualitative research, especially in documental survey, on-site observation and dialogue with the community. Our investigation process took place through the evaluation of documents, interviews and dialogical and observational experiences in loco. Our results showed that Porto Murtinho is rapidly moving towards a moment of collision with the challenges presented by the Bioceanic Rout. The constitution of a Tourism Management Nucleus, as well as the creation of the Municipal Fund for Tourism, the potential of birdwatching tourism and sport fishing, in addition to the receptiveness of the murtinense community, represent business opportunities for the municipality. On the other hand, the lack of professional qualification, the absence of sections of the main tourism associative entities and the deficit in the offer of tourist products, are aspects that need diligent attention and can make the consolidation of experience tourism unfeasible.

Author Biographies

Débora Fittipaldi Golçalves, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Pós-doutoranda no Programa de Pós-Graduação strictu sensu em Desenvolvimento Local, da Universidade Católica Dom Bosco (UCDB). Doutora em Desenvolvimento Regional pela Universidade Regional de Blumenau (FURB). Doutora (sanduíche) na Universidade de Barcelona (UB) no Programa de Gestión de La Cultura y El Patrimonio, com bolsa da CAPES. Mestre em Desenvolvimento Regional pela FURB. Especializada em Metodologia do Ensino Superior pelo Centro Universitário da Grande Dourados (UNIGRAN). Graduada em Turismo pela UCDB e Licenciada em Pedagogia pela (UNIGRAN). Atualmente é docente e coordenadora do Curso de Turismo - Unidade Universitaria de Campo Grande da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul.

Erick Wilke, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Doutor em Administração pela Universidade Nove de Julho (UNINOVE). Mestre em Cultura e Turismo pela Universidade Estadual de Santa Cruz. Graduado em Turismo pela Universidade Estadual de Ponta Grossa. Professor na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, atuando principalmente nas seguintes áreas: estratégias organizacionais, administração e gestão hoteleira, marketing e turismo.

Thiago Andrade Asato, Universidade Católica Dom Bosco (UCDB), Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Doutor em Desenvolvimento Local pela Universidade Católica Dom Bosco (UCDB). Mestre em Desenvolvimento Local pela Universidade Católica Dom Bosco. Especialização em MBA Executivo, Gestão Estratégica e Econômica de Negócios e Graduação em Turismo pela (UCDB).

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Published

2023-11-27

How to Cite

Golçalves, D. F., Wilke, E., & Asato, T. A. (2023). Porto Murtinho: possibilities for implementing experience tourism, innovation and competitiveness in the Bioceánico Corridor. Interações (Campo Grande), 24(4), e2444229. https://doi.org/10.20435/inter.v24i4.4229

Issue

Section

DOSSIÊ III: O PAPEL DA UNIRILA NOS "DESAFIOS DA INTEGRAÇÃO NA ROTA BIOCEÂNICA (BRASIL, PARAGUAI, ARGENTINA E CHILE)"